fbpx

luzsobreelyogagran

Luz sobre el yoga, B.K.S. Iyengar, Ed. Kairós

Luz sobre el yoga és considerat avui com la bíblia del ioga pels practicants de qualsevol estil de hatha ioga. Ha estat traduït a més de 16 llengües, i és la referència seriosa davant de qualsevol dubte en la pràctica.

En el prefaci de l'edició del 2000, el seu autor explica el periple de la publicació: va ser el 1958 que un editor indi li va demanar un llibre sobre ioga, que contigués informació sobre totes les àssanes i pranayames que coneixia. Després de molts mesos de perseverància va enllestir la feina: un voluminós tractat amb centenars de fotografies, que l'editor no va voler publicar.

Anys més tard, el 1962, B.K.S. Iyengar va parlar a Yehudi Menuhin (un conegut violinista) del llibre, i aquest s'hi va interessar. Va fer servir els contactes que tenia, fins que finalment el Sr. Yorke va accedir a publicar-lo, després d'haver-li fet fer mil esmenes i reescriptures, tant en la introducció com en les fotografies. Finalment, el llibre fou publicat el 1966 en la seva edició anglesa. L'edició espanyola no va arribar fins al 2005 (una edició anterior, Luz sobre el yoga, no és completa).

El fantàstic llibre que tenim a la nostra disposició és doncs la referència en el nostre viatge espiritual. Té les següents parts:

1) Introducció: Què és el ioga?. Defineix de manera concisa el ioga segons la Bhagavad Gita i, sobretot, segons Patanjali. Parla en detall de les diferents parts del ioga (yama, niyama,etc), i també dels obstacles del practicant, de la naturalesa de la ment i de la llibertat de la pràctica. En només 40 pàgines fa un resum del que és ioga per ell, en conceptes que seran desenvolupats més tard en altres llibres.

2) Yogasanas. Hi tenim un col·lecció de 200 postures i 600 fotografies! Cada àssana és presentada en detall: el nom en sànscrit i el seu significat, la tècnica (com entrar-hi i la seqüència de moviments) i els seus efectes. Cada fotografia és un mapa pels practicants, on hi cerquem com avançar en la postura.

3) Pranayama: després d'enunciar els prerequisits per practicar-la (domini de les àssanes, estabilitat de la ment etc) repassa les seves variants

Apèndix 1: curs d'àssanes, organitzat en 300 setmanes. Tot un repte per a qualsevol humà!

Apèndix 2: àssanes curatives per a diferents malalties. Recopilació breu de les àssanes indicades per diferents malalties. (Nota: consulteu un professor titulat abans de practicar-les!)

A continuació hi teniu algunes pàgines, de googlebooks:

 


© 2020 Espai de ioga Girona Rambla de la Llibertat, 6, 4 | 17004 Girona david@espaideioga.cat | +34-655341258