Què és ioga

aumgrocQuè és ioga?

És una ciència pragmàtica que tracta del benestar físic, espiritual i mental de la persona de manera integral, amb l’objectiu d’aconseguir-ne l’elevació espiritual. Consisteix en la pràctica d’àssanes o postures que treballen el cos (en força, elasticitat i concentració), i del pranayama o control de la respiració, que ens aporta calma i vigor.

A l'Espai de Ioga vam seguir en el seu moment la formació del mètode Iyengar, que ens va donar un marc clàssic de pràctica. Després hem seguit evolucionant amb influències modernes del camp de la preparació física, la meditació i la psicologia.  Definim amb precisió l’acció de cada part del cos en les diverses àssanes, fent-les així molt més segures i accessibles, i guiem l'alumne en cada fase de l'aprenentatge.

Una postura: utthita trikonasana

pagina3asanasstitol

Pranayama - respiració i descans

El pranayama és la ciència de l'observació i regulació de la respiració. Per mitjà d'un control muscular molt fi i sensible, som capaços de modular el flux de l'aire i obrir les portes a un món nou de relaxació profunda i conscient.

savasana2petita

Amb aquests exercicis, som capaços d'actuar sobre el sistema nerviós, sovint alterat per l'estrés:

 • en l'aspiració relaxem progressivament les capes musculars més profundes; ens permet, per fi, descansar.
 • en la inspiració, poc a poc, guanyem volum pulmonar i submergim cada cèl·lula en un bany de prana o energia vital.

Per què practicar ioga postural?

Té una capacitat enorme de beneficiar i de guarir el cos. Hi ha moltes raons per fer ioga, i aquí en teniu vuit de les principals.

1. Guanyar flexibilitat

No cal que arribis als dits dels peus per fer ioga, però si el practiques aquest serà un dels efectes que tindrà.

En ioga tenim una pràctica lenta i progressiva de guiar a l'alumne en postures que es mantenen per tal de mobilitzar, literalment, l'energia interna en el cos. Els suports permeten a qualsevol practicant, de principiants a avançats, de mantenir-se a les postures sense fer-se mal.

2. Tonificació dels músculs

A més d'estirar els músculs, el requeriment físic de mantenir cada postura t'ajudarà a mantenir la força i a tonificar el cos.

Com que ioga empra tot el cos, l'atenció no va només al múscul principal sinó que s'instrueix al practicant a connectar-lo amb músculs de tot el cos i fer-los servir també. El resultat és una experiència tonificant increïble.

3. Una ment més calmada

Una vegada ets a la postura t'ensenyarem com concentrar-te en l'alineament i a ignorar la resta de pensament que tens al cap. Pots veure-ho com un tipus de meditació i, com en la meditació, com més practiques més et calmarà la ment- a dins i a fora del tapís.

4. Alleugeriment del dolor

Nombrosos estudis científics demostren la capacitat de ioga Iyengar d'alleugerir el dolor de l'esquena i altres dolences. En centrar l'atenció en l'alineament, podem sobreposar-nos a la compressió, debilitat i mal ús dels músculs. La pràctica també ajuda a estirar els músculs de l'esquena, i alliberar-los de la tensió que provoca els dolors.

5. Millor postura corporal

El ioga també t'ajuda a enfortir els músculs responsables de la postura, com cames, esquenes i centrals. En els ajustaments fins per millorar l'alineament, els músculs petits que sovint ignorem s'enforteixen. Et trobaràs més recte estant dret o assegut, i això et donarà més energia, menys dolor i confiança en tu mateix.

6. Protecció contra les malalties

Sovint la malaltia apareix quan els processos normals del cos es veuen pertorbats. Ioga Iyengar ajuda a millorar el funcionament general del cos - des del sistema circulatori i limfàtic fins al digestiu i nerviós.

7. Millors estils de vida i dieta

A mesura que calmes la ment i millores la condició física, el cos respon demanant - exigint- una vida més saludable. Això vol dir menjar més saludable, i un estil de vida més conscient. Si el ioga t'ensenya a estimar el cos, com li pots negar el que li va millor?

8. Millor respiració

En la postura, a més d'ajustar l'alineament el ioga  també t'ajuda a centrar-te en la respiració. A més, durant la pràctica del Pranayama t'entrenaràs en formes de respirar amb músculs diferents, en acompanyar la respiració i fer-la servir per calmar la ment. Són eines que tindràs ja incorporades!

9. Manté l'estrès a ratlla

La combinació d'exercici físic, estirament i concentració fa que el cos per fi oblidi totes les obligacions que ens hem imposat. Això suposa un descans enorme pel cervell i una posada a zero de tots els reflexos automàtics de defensa del cos.

10. T'ho passaràs pipa

Fent ioga no només et millorarà el cos, sinó que descobriràs que t'ho pots passar molt bé fent mil coses que no havies imaginat. No només estiraments, també equilibris, o postures on et cal molta força d'una manera molt precisa. És com si aprenguessis a conduir de nou amb el cotxe amb més possibilitats: el teu propi cos.

El ioga segons els nostres alumnes

Aquí teniu un recull de les respostes que els nostres alumnes han fet a la pregunta:

Com resumiries què és el ioga per a tu, i què t'hem aportat?

 • El Ioga m'ha aportat afrontar els reptes i problemes del dia a dia amb una altre perspectiva. També m'ha ajudat a conciliar amb més facilitat el son i als dematins t'aixeques amb energia neta! ECI (Girona)
 • El ioga m'ha fet descobrir parts de mi molt desconegudes. Valentina, Girona
 • Qualitat de vida, pau.
 • Vaig venir a provar, fa un any i mig, degut a un problema d'esquema i estic descobrint, a part d'una millora física, quelcom més que m'està ajudant a trobar tranquil·litat interior i serenor davant la vida. ÀSR (Girona).
 • Per mi és un espai de desconnexió amb el món exterior, però d'altra banda és la manera de connectar el cos i la ment. Relaxa molt pensar en que fas alguna cosa que potser et costa però que et fa bé. SGP (Girona)
 • Una actitud  davant  la vida. M'ha aportat estabilitat, un cap més net de cabòries i més bon humor.
 • El ioga m'ha regalat pau, equilibri, plenitud i una felicitat i tranquil·la.
 • És una forma molt bona de treballar el cos
 • Estic molt agraïda a la gent que l'han treballat al llarg de tant de temps i que jo ho hagi pogut conèixer finalment. AC–Girona"
 • El ioga em fa sentir bé. Em dona serenor i ganes de viure.